31/3 Charlotte i skogen med storebror.

Då blev det fredagskväll med storebror som kom hem och sov. Storasyster erbjöd henne följa med till en sommarstuga med kompisar. Det fick hon ju inte enligt läkaren. Fick acceptera det till sist.
Nu har hon sovit gott i natt med sina katter. Vill först köra på grillkväll till sina kompisar och bara säga hej. Vill sedan  köra till  Bilmässan på Elmia i Jönköping nästa fredag. Aldrig i livet - hon skulle ju ta det lugnt i tre veckor. Då kan man inte köra 2 x 23 mil. Det är svårt - men mamma lika envis som hon. Hela tiden är det något nytt på gång i hennes liv. Att vakta henne är det svåraste just nu!!
Nu har hon och storebror varit i skogen. Han hugger ved där uppe. En promenad i det fina vädret med katten.
Hon har hostat i ett år. Men denna veckan lite bättre. värst på nätterna, men hon sover gott.
Mamma


Charlotte:
Att åka på bilmässa är väl inget ansträngande :) Jag SKALL dit :) Mamma föreslår att jag kan åka med brossan men nää .. jag ska ju vara med mina kompisar och köra dit :)
Jag måste ju få leva mitt liv.. Ingen mamma kan säga nej .. hihi .. Hejdå så länge :) :)

Lördag

Charlotte sover länge som vanligt,  Niklas hema och uppe å jobbar i skogen med årets vedproduktion
Snart dax å börja klippa gräs då det har börjat grönska rejält.
mvh

30/3 utsläppt ur fängelset på avd 88 onk i Lund.

Nu är vi hemma kl 18.00. Pulsen på Charlotte var lite hög i dag. Men strålningen runt hennes kropp godkända värden. Strålningsexperten kom 9.30 och 15.30 och mätte med instrument. Vi fick åka hem. Men läkaren Mikael skulle först komma. Det blev hårda restriktioner: blodtrycksmätning varje dag,  hemma i tre dagar,  vila,  ingen person dessa dagar närmare henne än 1 meter.
På måndag får hon träffa kompisar. Lugnt liv i stillhet,  sova i tid och allmänt sunt liv i 3 veckor. Under dessa veckor skall MIBG-strålningen verka på hennes cancer.
Charlotte arg!!!! Hon vill leva som andra 19-åringar. Läkarens order gäller enligt fångvaktaren - mamma.
Sånt är livet , det kunde vara värre , är mammas motto.
Mamma

Charlottes uppmaning till allla - uppskatta att ni är friska och skänk pengar till barncancerforskningen.

Ja då är det torsdag fm och jag är som vanligt en snabbtur till sjukhusbilioteket. Det  enda stället  jag kan skriva här. Läkaren kommer varje dag. Allt under kontroll och C mår bra.
Om några veckor går hennes blodvärden ner då benmärgen påverkas. Skall kontrolleras noga. Trombocyter och vita är värst drabbade . Effekten av strålningen blir störst om 3-4 månader och då blir det nya röntgen. Om det ger effekt ny behandling om 6 månader hade läkarna tänkt. Det var nytt. C hoppas och är glad att något görs. Även om det varit ett under att det i stort stått stilla, så finns ju stresshormonen och cancerämnen likväl som hela tiden pumpas ut i hennes kropp, så det är ju inte borta och dött. Alla som ser henne tror ju hon är frisk. Jämfört med många så har hon ett bra liv, men det är ju jättesvårt att planera framtiden , utbildning och yrke, när så mycket är ovisst i hennes kropp.
I går sov hon och jag jättemycket. All väntan sedan i september 2006 på behandling, som skjutits upp flera gånger ,gör att nu blev jag bara så trött. Jag kopplar av allt när vi kommer in på sjukhuset. Har alltid gjort det. Då övergår ansvaret till avdelningen. C sov i stort tills kl 20.00 i går, med lite uppvaknande emmellanåt. Det är tur jag har en så lätt patient. Hon löser korsord, ser film och pratar i telefon. Alltid positiv och glad. Hon upplever sig inte som sjuk, slår det ifrån sig och lever varje dag som det är den sista. Så skall vi egentligen alla göra. Vi runt om tänker nu på livet  på ett annat sätt och att det viktigaste är att vara frisk. Vi vet inget om morgondagen och vem som drabbas då.  Redan när pappan dog 1995  efter en kort tids sjukdom, tänker vi i andra banor om hur kort livet kan vara.
Mamma

ons 28 mars -isolerad på onk 88 i Lund.

Charlotte mår förhållandsvis bra. Hon var lite frågande igår och har även varit det innan. Om jag är så farlig för andra människor! Hur farligt är  då inte strålningen i kroppen för mig? I går em ägnade C flera timmar till att  försöka via mitt mobilföretag koppla in trådlöst internet.  Personalen  på sjukhuset ringde  igen också till IT-avdelningen , det det gick inte. Charlotte gav upp, pratade i telefon, SMS:a och löste korsord. Största problemet på kvällen. Vi blev båda så jättehungriga. Snäll personal fixa mat till C och mig.  Det var ju enklast för alla, så behövde jag inte lämna henne. Vi har sovit hårt båda. Rummet är specialbyggt med tjocka väggar. Lite högt blodtryck hade C i morse. Nu strax förre lunch kom den snälle sjukhusfysikern och försökte i en timme att få in internet på hennes bärbara dator. Han fick ge upp. Han hade mycket bekymmer med regionens nät som störde, men fick ge upp då bluetoothe..eller hur det stavas inte fick in rätt signaler. Vi ger nog upp. C kan sysselsätta sig duktigt. Jag har köpt nya korsordstidningar och så har hon prov. Hon mår bra.
Mamma


MIBG-strålbehandling den 27 mars

Då har helgen gått. Jag har varit på barncancerföreningens årsmöte. Alltid trevligt att åka dit. Men också vemodigt att träffa de föräldrar som varit samtidigt på Barnsjukhuset. Några av dem har genomgått liknande behandlingar och alla är inte friska. Gläds åt turen som Charlotte haft. Men minns också alla dessa barn vi träffat ,med inte samma tur. Pratades också med nya föräldrar. Samma erfarenheter som vi alla delar. Känns speciellt med dessa personer som alla hamnat i detta elände.
Charlotte har träffat kompisar hela helgen. Tycker behandlingen skall bli spännande.Har ju inte fått någon form av behandling från sjukhuset sedan mars 2001. Bara alternativa som mamma letat upp i världen.
Nu måste vi se framåt och se nya möjligheter i denna behandling att den dödar hennes cancer.
Jag skulle lämna rummet den timmen som hon  just nu kl 11.00 får den radioaktiva behandlingen. Hon får den i armen där de satt in en slang. Slangen har hon haft i 14 dagar snart. Behandlingen sprids sedan via blodet runt i kroppen. Det är meningen att strålningen skall fästa på huvudtumören och alla metastaserna. De skall förstöras och dö. Efter ett dygn är radioaktiviteten halverad. Den minskar sedan för varje dag. Troligen får hon åka hem lördag-söndag. Just nu är läkaren, två studenter och en som är ansvarig för det radioaktiva på hennes rum. Blodtrycket skall sedan mätas. Hon har fått dubbel dos blodtryckmedel. Både hon och jag äter jodtabletter för att blockera sköldkörteln. Personalen  skall jag vara dygnet runt. De vill bara gå in i rummet vid medicinska kontroller,så nu får jag skynda tillbaka. Hon vill ha tre filmer från biblioteket.  Hon hoppas göra skolarbete så vi hoppas hon får må bra.Ev skall hon försöka koppla datorn via mobiltelefonen. Vi får se. Hennes patienttelefon är 046 -315879, hon ligger på onk avd 88 i Lund.
Mamma


Fredagen den 23 mars - Ny MIBG-behandling nästa vecka

Ja då har man jagat läkaren för ett besked. Det blir ny MIBG-behandling nästa vecka. Charlotte och jag åker ner till onkologen avd 88 måndag em för blodprover och läkarkontakt, då kan vi hinna med skolkonferens på fm med studierektor m m. Svårt att kombinera liv och cancer. Men efter 7 år så går allt. Charlotte tar ju studenten i vår den 14 juni.
Vi får återvända hem på måndagen och Charlotte kommer  in på tisdagen. då skall MIBG-strålningen komma från Holland. Måtte inte planet störta! Nu är vi beredd på allt. Charlottes prov i skolan  flyttade till efter påsk. Det är bra med pojkvännen igen - så är det just nu fredag kväll kl 19.21. I morgon och söndag blir det att åka till barncancerföreningens södras årsmöte. Det känns bra att träffa de som är i samma situation. Återkommer nästa vecka för rapport.
Mamma

Onsdagen den 21 mars - Väntan på läkarbesked.

Ja då var det vardag igen. Charlotte i skolan. Jag bokar om allt jag bokat till nästa vecka, samt dyker upp på aktiviteter som jag sagt jag inte kommer på. Har börjat sjunga i kör och kan då vara med i morgon när vi framträder.
Denna gång inte fullt så oroligt som nov 2000 när vi fick åka hem. Då var hennes blodvärden i botten och på en vecka kan en infektion komma. Då får man ingen MIBG-behandling.Men likväl känner stor oro.
Men ännu värre väntan finns - väntan på röntgenbesked eller tumörkonferens som andra föräldrar här väntar på. Den väntan går inte att beskriva, bara vi som upplevt vet.Då står allt annat stilla och man kan inget göra hemma.
Nu gäller det Charlotte inte får någon influensa, vinterkräksjuka eller krockar bilen.... Det sistnämnda händer..... Någon förklarade av de lärde i Lund. Charlotte har levt så nära döden i 7 år, därför utmanar hon ödet när hon kör....
Inte så att hon vill köra ihjäl sig. Hon om någon älskar livet. Livet är ju en fest. Men hon vill uppleva spänning!
Mamma

tisdagen den 20/3 - missöde i Holland!

Ja, då var det som vanligt när det gäller cancer! En minut i taget kan man planera. Charotte hade i går besök av olika kompisar och syskonen på kvällen. Fick blommor. Datan fungerade inte på rummet, men faster ssk på sjukhuset i Lund skulle kolla vidare. Charlotte såg film halva natten och jag somnade i sängen bredvid utmatttad vid 24.00. Hela kvällen var bara en väntan - all kraft går ur en när man kommer in och sjukhuset tar över. Men det känns alltid bra när de tar över ansvaret. Åt lika mycket godis och nötter ur Charlottes, som jag ätit på flera månader, tyvärr!  Var uppe tidigt för att äta frukost, hämta mina jodtabletter på apoteket(jag skall också äta p g a strålningen), skulle till sjukhusbilioteket för att skriva några rader här, samt vara tillbaka vid 11.00 då hennes läkare skulle ge behandlingen i blodet via slangen i armen. Kl 8.00 när jag sitter och äter frukost i dagrummet kommer en strålande Charlotte ut till mig. Läkaren vill prata  med mig för det är problem med MIBG. Vad hänt. Jo man hade ringt från Holland och sagt att man kunde inte sända medlet på morgonen. För dålig kvalitet. Den sänds med flyg och laddas för varje patient i en behållare minns jag. Läkaren sa vi fick ändra C:s medicinering och åka hem. Komma hit nästa vecka för då skulle det bli! Charlotte överlycklig hoppade glad ur sängen. Så pigg har jag inte sett henne på länge vid den tiden på morgonen. Vi packade och åkte hem. Var hemma 10.30 men Charlotte orkade inte åka till skolan i Eslöv. Hon har ju också oroat sig mycket för behandlingen. Det var något trubbel med pojkvännen i söndagskväll också som tyngt henne i sjukhussängen.. Extra glad för att hon kunde reda ut det!! Ja detta är den vanliga vardagen med cancer. Första behandlingen i nov 2000 fick hon också åka hem när hon låg där kl 11.00. Då var MIBG-behållaren fellastad på flygplatsen i London. Den hamnade då i Spanien i stället för Sverige. Den behandlingen hann inte till Sturup i tid. Alla flygplan får inte ta radioaktivt. Så denna em har all kraft gått ur mig och systern som hade ledig dag. Nu får man boka om allt som var avbokat denna vecka till nästa vecka. Men efter 7 år är man van. Charlotte glad det kommit nya besökare.  Vi återkommer  i morgon när vi fått ny kraft igen. Det har varit SPAM-attack här och avstängt tidigare  för nytt inlägg - tänk vad en del har överskottsenergi!
Mamma

Inläggning avd 88 onkologiska kliniken i Lund.

Ja då var vi i Lund igen för inläggning. Jag hade packat allt i går, men Charlotte hade fullt upp med viktigare saker i går kväll. Men hon sov ovanligt tidigt. Nu har vi träffat läkare och får veta att det blir avd 88 vi skall läggas in på. Troligen kommer hon hem på lördag ,  om inget händer. Blodtrycket skall kollas en gång i timmen dygnet runt. Och jag som hör när Charlotte sätter nyckeln i låset hemma. Men man får slumra lite. Personalen är tacksam att det finns någon där, då de inte vill gå nära henne om det inte är nödvändigt. Jag får väl vara passupp, då hon inte får lämna rummet. Gå till kiosken, biblioteket etc, där Charlotte brukar vara en god kund med godis och tidningar. Behandlingen sker med radioaktiv  MIBG-dropp i morgon klockan 11.00 och skall rinna in under en timme i hennes nål i armen.Den sprider sig i hela kroppen genom blodet.  Förra gången kom den laddad på morgonen med flyg från Holland. Enligt doktorn har de ca 6 behandlingar om året i Lund. Den kostar en förmögenhet. Men det är hon värd.Sedan är det bara att dricka så mycket hon orkar för att överflödig radioaktivitet skall komma ur kroppen. Tanken är att det radioaktiva ämnet skall bindas runt tumören och metastaserna och på så sätt förstöra dem. Denna gången skall hon få något på 7000, förra gången var det runt 2000 något... Det beror på vikt och längd. Risken men behandlingen är att vita blodkroppar förstörs och trombocyter. Det senare kan man få via blodtranf, men ej vita. De vita är viktiga för infektioner. Charlotte var väl inte riktigt glad i dag, det är ju så mycket hon missar. Värre nu än när hon var 12-13 år. Nu är hon ju mitt i ungdomen!!! Några flickkompisar kommer i kväll. I kväll kommer syskonen också. Vi får se om Niklas klarar koppla in datorn. Personalen lika datakunniga som jag förstod jag *Ler*. Därför så enkel blogg för jag har haft tre barn som tidigare suttit vid datorn. Nu har jag den ensam hemma. Men får lära mig. Niklas tror inte jag kan lära mig skriva blogg, det tog flera år lära mig maila!!
Kramar Charlotte o Mamma

Lite bilder

hej här kommer lite bilder på mig och släkt å familj


  

  

Jag och kusin Camillas dotter Moa ..  Jag å mina syskon när jag e liten . Pappa Stina  mormor och morfar samt Mormors syster.  Mamma och Charlotte å Stina på väg till student, innan sjukdomen upptäcktes

Dagsläget

Söndagen den 18 mars 2007.
Hela hösten har vår duktige läkare  Michail Garkavij på onkologen talat om ny MIBG-behandling.Blodtryckshöjningen har ju tillstött och  U- noradrenalinen var 10 000 fick vi veta nu vid senaste läkarbesöket. Vi friska har max något 100-tal. Hennes värde har pendlat upp och ner. Charlotte har i veckan fått insatt picc-linenål i armvecket. Har varit i Lund 3 ggr för detta.
Charlotte bestämde sent om hon skulle gå ut här. Men hon inser att det är ett sätt för omgivningen att läsa hur hon har det nu när hon läggs in i morgon på avd 86 Onkologen i Lund. Hon gör det ockå för upplysa om hur det är att ha cancer. Hon har just nu en egen insamling till Barncancerföreningen som projektarbete på gymnasiet. Hon går 3:e året på omvårdnadsprogrammet i Eslöv. Just nu är hon "infångad" och sover på soffan i vardagsrummet. Hon lever annars livet dygnet runt!!Ett sätt för henne att glömma sin sjukdom.

Tillbakablick

Medicinsk tillbackablick.

Jag skall som mamma försöka ge en tillbakablick på Charlottes sjukdomshistoria.Har ibland tänkt jag skulle orka skriva en bok för hennes cancersjukdom har varit så mycket himmel och helvete som någon sa om cancer, att den skulle mycket väl kunnat fylla en bok. Då det finns personer som är studeranden och har kunskaper på den nivån kommer jag nu för att det inte skall bli för långt, i stort följa läkarjournaler och intyg:

Charlotte debuterade 000324 med en 17 x 16 x 11cm stor inoperabel tumör i anslutning till levern, sträckande sig över medllinjen. Viktnedgång trots god aprtit. Vid öppen biopsi 000327 ställs diagnosen feokromocytom/paragangliom, LUNDA-PAD 5871/00. Tumörmarkörerna visade plasmakromograninstegring, cirka 5 000E/1 samt förhöjt U-noradrenalin, cirka 1000. Tumören är kraftigt MIBG-positiv, stadging visade metastaser i kraniet, lungorna, inguinalt, i fermur samt bilat i lungorna.

Kombinerat kemoterapi med block gavs under tiden 000425-000628 enl SIOP-NB-97 protokollet men avbröts p g a uteblivet tumörsvar.

Charlotte opererades 000814 med resektion av buktumören(1/3 bort ca), man fann feokromocytom som var positiv för kromogranin A, somatostatin samt NSE(PAD 13938/00).Postoperativt kraftig ikterus, ascites amt avlastning med PTC i gallgångarna. Tumörembolisering 000830 gav viss effekt på tumörstorleken till priset av mycket komplicerat efterförlopp.Var här någon gång efter operationerna tvungen få morfinplåster.

(Därefter får jag gå in: Blodförgiftning med livshotande tillstånd och då hon blev medvetslös. Fick då det hemska beskedet av överläkaren att de 24 närmaste timmarna skulle vara avgörande om rätt intravenöst penicillin satts in. Jag och syskonen skulle en och en gå in och ta avsked av henne och säga några ord till henne. Vi fick också chockbeskedet att all onkologisk behandling upphör och att hon inte skulle få någon MIBG-behandling som planerats någon vecka senare. All curativ behandling avbröts och hon var nu i palliativ vård. Vi fick den veckan också veta att hon inte skulle läggas i respirator om hon blev sämre. Kunde inte förstå det då, men efter några år, gjorde jag det.Vad överläkaren med detta menade.? Dessutom var 1-åringen med leukemi i rummet bredvid just lagd i respirator!! Därför väldigt bitter mot detta besked varför inte Charlotte skulle ha samma vård om hon blev sämre. Charlotte blev bättre på några dagar och åkte omgående hem.Det hade varit bättre man sagt vi skjuter på MIBG-behandlingen tills hon blir bättre. För så blev det ju i verkligheten. Påtalat det för personalen på barnkliniken att man kan säga ett besked på flera sätt. Men att ta bort allt hopp har man ingen rätt att göra, för det blev ju så vi kände. Då hade hon också under hösten fått sond i näsan, tror hon vägde ca 27 kg som minst, som 13 åring.Hennes tillstånd förbättrades. Jag satsade redan här då på alternativa metoder.)

MIBG-behandling med 2708 mBq gavs 001109 med tämligen okomplicerat förlopp.

(Efter nyår slutade Charlotte med morfinplåster på min begäran. Jag ville före julen 2000, men man ville vänta tills efter helgerna. Charlotte sov en stor del av dagen på soffan.Hon hade nu varit i från skolan sedan slutet av terminen klass 6.. Vi trappade ner morfinet och inget hände.Hon gick i sjukhusskolan vissa dagar i veckan, men en dag sa Charlotte. Jag drar ut sonden och börjar i 7:an i morgon. Skall jag ha peruk eller mitt 1 cm långa hår. Visa dig i ditt nya hår. Hon åkte till en 7:e klass som hon aldrig träffat förr, en tid efter nyår 2001.)

.PTC-katetern drogs akut 010226 då den på natten var på väg ut ur kroppen.

( Barnläkarna sagt att de vågade inte dra den, då den kunde vara svår att sätt in om den skulle behövas. Katetern som gick rakt in i magen var ca 20 cm lång och det var ständigt infektion runt öppningen in i kroppen. Kanske bidrog det att Charlotte hade trillat genom isen vid vår damm, då hon och systern var ute på isen. Jag var och handlade.Hade alltid varit min fasa att de skulle trilla genom dammen. Kanske bra det hände, annars hade hon kanske haft den än!! Den skulle ju spolas 2 ggr om dagen av distriktssköterskan.).

Andra MIBG-behandling given 010322 med 2500 mBQ. Barnkliniken har i princip sedan cytostatikabehandlingen avbröts i juni -00 behandlat Charlotte palliativt. CT-undersökningar har senaste tiden visat att den stora buktumören som mäter 98 x 148 mm hela tiden varit väsentligen oförändrad, möjligen med undantag för CT-undersökningen 011205 där den mediala tumörkomponenten möjligen har ökat 1 cm. Centralt finns ett parti talande för central nekros.Inkommer akut med ambulans natten till 030624 p g a kraftig varisblödning från naveln. Utredning visar att portavflödet är komprometterat. Portastent inlägges via kärlkirurgen i Mamö 030715. Fram tills nu kontrollerad med olika röntgen m m på barnklinikens dagvårdcirka var 3:e månad.

050907, inför överföring till vuxensidan har nu utredning gjorts med röntgen pulm, som är oförändrad jämfört med 050406, inga nytillkomna parenkymförändringar. MIBG 050901 visar upptag i pannan ovan näsroten till vänster, occipitalt i skallen, i övre bröstkotorna, till höger i sacrum samt i den stora buktumören. MR buk 050831 visar oförändrad storlek på den högersidiga buktumören, som tidigare komprimerar vena cava inferio liksom höger njure. Ingen hydronefros. Oförändrat utseende på stent i vena porta. Har ett diskret systolisk biljud av fysiologisk karaktär. Kontrolleras vidare ca var 3-6 månad.

060529. Upptäcks att patienten har hypertoni. Blodtrycksmätning x2 värden 195/105 respektive 200/110. Efter disk med dr Stig Valdemarsson sätts pat på Alfadyl 4 mg X1. Blodtryckskontroller x 3/vi 2 veckor. Blodtrycket normaliseras efter detta.


Enligt Barnsjukhuset: C741, Malign tumör i binjuremärgen. Malignt metastaserande paragangliom.


Hejsan alla :)

image2

Charlottes Bror

Är så snäll så han fixar en helt egen blogg till syrran!!!!

RSS 2.0